fish

Thursday, 24 March 2011

Masa dicipta dari TIADA Kepada ADA


P/s:Blog ini ditulis hasil daripada perbualanku dengan kawan2,pembacaanku melalui internet,buku,ceramah-ceramah yg didengari.Kalau ada slah dan silap minta diperbetulkan.Hanya ALLAH s.w.t lebih mengetahui.


ASSALAMUALAIKUM
Pernahkah tuan2 terfikir mengenai masa sebelum ini dan sebelum ini?Bagaimanakah masa itu bermula?Jika kita terus berfikir tentang masa sebelum ini dan sebelum ini dan bagaimana masa itu bermula, pasti dan pasti kita akan menjadi isim(gila) kerana ia melewati batasan akal manusia.Jadi bagaimanakah penjelasan dari segi lojik akal mengenai perkara ini?Didalam post kali ini kita akan merungkai sama2 kekusutan dalam fikiran kita selama ini di dalam blog yang bertajuk

            Masa dicipta dari TIADA Kepada ADA

Penciptaan Mesin Masa?
Di sana ada pula satu khayalan dimana penciptaan mesin masa dapat membolehkan manusia kembali ke masa lampau dan masa depan seperti dalam filem hollywood 'Back to the Future'

Back to the Future Poster

Cerita ini mengisahkan bagaimana seseorang itu boleh pergi ke masa depan dan masa lampau dengan menggunakan sebuah kereta yang diubahsuai sebagai 'mesin masa'.Tetapi pada hakikatnya seperti yg telah dibincangkan di post yang sebelum ini bahawa masa depan dan masa lampau adalah tidak wujud!Ia hanyalah persepsi minda manusia!

Jadi bagaimanakah untuk membuktikan bahawa masa itu dicipta dari tiada kepada ada?
Berdasarkan buku Giancoli,Physics For Scientists & Engineers With Modern Physics.(Fourth Edition).Halaman 979
                
Disebutkan"In 1929 the american astronomer Edwin Hubble(1889-1953)found that radiation from atoms in many galaxies is red shifted.That is,the frequencies of light emitted are lower than those emitted by stationary atoms on earth,suggesting that the galaxies are receeding from us.This is the origin of idea that is universe is expanding.

Disebutkan dalam AL-Quran(surah al-anbiya ayat 30)

SURAH AL-ANBIYA' : 30 DAN AN-NAHL AYAT 78

Al-Anbiya' : 30

21:30 Do not the Unbelievers see that the heavens and the earth were joined together (as one unit of creation), before we clove them asunder? We made from water every living thing. Will they not then believe?

Ketika aku menghadiri seminar 'Misunderstanding in Islam' di uitm puncak alam.Aku masih ingat lagi kata2 Brother Lim Jooi Soon (bekas penganut Buddha dan Kristian)

katanya(lebih kurang):"PENEMUAN BAHAWA ALAM SEMESTA INI SEMAKIN BERKEMBANG DAN SEMAKIN MEMBESAR MENGIKUT MASA ADALAHPENEMUAN SAINTIFIK PALING BERJAYA PADA ABAD KE 20"(JOM TENGOK VIDEO NI)tumpu perhatian kpd minit 5:20 dan seterusnya.katanya lagi(lebih kurang)."Jika kita undurkan masa, maka alam ini serta seluruh galaksi akan menjadi semakin        
lama semakin mengecut dan semakin mengecil hingga sampai kepada satu'single point' dan akan terus hilang".
Dan apa yang menarik perhatian"jadi,Pencipta yang sebenar adalah mesti di luar lingkungan masa,ruang, dan jisim."

Tengok kepada agama lain selain daripada islam, tuhan mereka terikat kepadaruang masa dan jisim

ruang masa dan jisim
KRISTIAN

 ruang masa dan jisim
BUDDHA


ruang masa dan jisim
HINDU

KESIMPULANNYA IALAH TUHAN AGAMA LAIN TIDAK LAYAK DISEMBAH KERANA TIDAK LAYAK MENJADI PENCIPTA.
SATU-SATUNYA TUHAN YANG LAYAK DISEMBAH ADALAH ALLAH KERANA DIA TIDAK TERIKAT KEPADA RUANG MASA DAN JISIM
NAMPAKNYA SETAKAT INI DULU POST DALAM BLOG AKU INI.KU SUDAHI POST KALI INI DENGAN LAFAZ 
"TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH".(TIADA SEKUTU BAGIMU YA ALLAH,HANYA ENGKAU SAHAJA YANG LAYAK DISEMBAH).


1 comment:

  1. adkh ini jg bermakna yg ruang,masa dan jisim tu juga blh dikatakan makhluk yg diciptakan?

    ReplyDelete